Another cool story!

Jak często spotykasz się z pojęciem wolontariatu? Ile razy w miesiącu słyszysz o przeróżnych akcjach charytatywnych na rzecz potrzebujących albo jesteś zachęcany do wsparcia tysiąca filantropijnych projektów? Kiedy ostatnio czytałeś o kolejnym celebrycie dobroczynnie angażującym się w projekty społeczne?

Wielu z nas czuje inspirację widząc Angeline Jolie zdobywającą kolejne nagrody humanitarne albo George’a Clooney’a protestującego przeciwko ludobójstwom w Sudanie, jednak wolontariat to coś więcej niż tylko trend ostatnich sezonów, a żeby działać na rzecz innych wcale nie trzeba być gwiazdą pokroju Angeliny. Zagraniczny wolontariat to opcja dla każdego, kto jest ciekawy świata oraz globalnych problemów, a także ma determinację do zmiany otaczającej go rzeczywistości!

A dlaczego warto podjąć takie wyzwanie i zostać globalnym wolontariuszem?
Praktyczne doświadczenie
Fajnie słucha się różnych historii na temat wolontariatu, ale tak naprawdę dopiero sam wyjazd pozwoli Ci przeżyć niesamowitą przygodę i zdobyć doświadczenie na całe życie. Mieszkając w zupełnie innym kręgu kulturowym podszkolisz nie tylko języki, ale nauczysz się również samoorganizacji, tolerancji, współpracy oraz radzenia sobie w ciężkich sytuacjach, a dodatkowo przeżyjesz niezapomniane chwile u boku młodych ludzi z całego świata. Najlepszym tego przykładem jest Ada, 20 letnia studentka SGH, która w te wakacje wyjechała jako wolontariuszka do Brazylii, a doświadczenie, jakie dostarczył jej wyjazd opisuje następująco:

Na wolontariacie AIESEC miałam unikatową okazję obracać się w gronie ludzi z całego świata, którzy z jednej strony byli zupełnie różni, mieli inną mentalność, zwyczaje, sposób patrzenia na świat… Jednak z drugiej strony każdy z nas zdecydował się na taką przygodę, łączyła nas chęć do działania i otwartość. To było niesamowite, ludzie z tylu kontynentów, którzy nawzajem się wspierali, podróżowali, dzielili troski i niesamowite przygody. Czasami było niełatwo, każdego dnia się irytowałam na kogoś, ponieważ działał w inny sposób niż oczekiwałam. Ale wystarczyło przypomnieć sobie z jak innego środowiska pochodzi i uznawałam to za cenną lekcję tolerancji.”

Globalna perspektywa
Paulina; 20 lat; wolontariat w Indonezji.

Zagraniczny wolontariat umożliwi Ci spojrzenie na zagadnienia, o których słyszysz na co dzień z zupełnie innej strony. Prawdopodobnie odkryjesz też problemy, o których istnieniu nie miałeś pojęcia, a twoja perspektywa zmieni się o 180 stopni! Świadczyć o tym może między innymi doświadczenie Pauliny, 20 letniej studentki z Warszawy, która lipiec spędziła w stolicy Indonezji, Dżakarcie, gdzie uczyła młodzież licealną postaw liderskich. Paulina przyznaje, że ogromnym zaskoczeniem był dla niej fakt, że znajomość angielskiego albo podstawowa wiedza z geografii czy historii (czyli coś, co w Polsce posiada każdy kto uczęszczał do szkoły), dla indonezyjskich uczniów jest czymś niesamowitym. Większość Indonezyjczyków nie mówi w obcym języku, w związku z czym ze swoimi umiejętnościami Paulina, jak sama to określa, była dla dzieci kimś w rodzaju gwiazdy.

Copy as a Plain Text

2016: DCMN’S YEAR IN REVIEW

International expansion, a massive wave of new hires, bigger and bolder campaigns – 2016 was an incredible year for us at DCMN. We’ve come a long way in just 12 short months and we couldn’t be more proud of what we’ve achieved this year!